Jodenhaas in Whiskey Vinegar marinade

We beginnen met een klein stukje geschiedenisles. Want iedereen is natuurlijk reuze benieuwd waarom een stukje rundvlees ook wel Jodenhaas wordt genoemd.

Orthodoxe joden mogen vanwege hun spijswetten geen vlees eten van de achterbout. Dit stuk vlees bevindt zich echter tussen de schouders, wat wil zeggen aan de voorkant van een rund. Het vlees is ook wel bekend als diamanthaas, maar heeft dus tevens de naam jodenhaas gekregen vanwege de populariteit binnen dit geloof. In principe zou je bij iedere slager in Nederland een dergelijk stukje vlees moeten kunnen krijgen.

Enfin! Het betreft een lekker mals stukje rundvlees die we wat extra smaak kunnen geven door het goed te marineren. Al is het ook prima te eten met enkel een beetje peper en zout.

Wij hebben gekozen voor een lekker badje met daarin Whiskey Vinegar. (Echt heel erg lekker!) We mixen dit gouden goedje met mosterd, een beetje olijfolie en wat barbecue kruiden (kies hiervoor je eigen favoriete rub).

Ingredienten:
* 4 eetlepels Whiskey Vinegar
* 6 eetlepels olijfolie
* 2 theelepels mosterd
* 2 theelepels van je favoriete barbecue rub

Dep de jodenhaas droog en laat deze lekker een uur of drie marineren in het bovenstaande mengsel.

De bereiding van het vlees is nu als volgt:

Maak je barbecue gereed voor direct én indirect barbecueën. Uiteraard is het ook mogelijk om dit vlees in een braadpan of in de oven te bereiden, maar onze voorkeur gaat zoals altijd uit naar de bereiding op houtskool.

Grill allereerst het vlees rondom aan tot de eerste grillstrepen zichtbaar zijn aan alle zijdes. Dit kan direct boven het vuur.
Plaats het vlees vervolgens boven de indirecte kant van de barbecue en laat het hierbij langzaam garen tot het de kerntemperatuur van 55 graden heeft bereikt.

Het belangrijkste is nog wel om het vlees daarna zeker 10 minuten te laten rusten.

Na het rusten bestrooi je het vlees met wat grof (zee)zout en eetsmakelijk!

Zelf een jodenhaas klaargemaakt volgens dit recept? Deel het met ons via onze instagram pagina @DeVreetkraam of laat een reactie onder dit bericht achter!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.