Entrecote Portugese stijl

De Entrecote is bij een juiste bereiding echt een mega mals stukje rundvlees. Entrecote betekent letterlijk tussenrib en wordt dan ook gesneden uit het ribgedeelte van het rund. Het is te herkennen aan een klein vet randje aan de zijkant van het vlees.

Een entrecote is prima te bereiden zoals een normale biefstuk en prima te eten wanneer deze medium wordt bereid met enkel wat peper en zout. Wij hebben ervoor gekozen om het vlees te marineren in een marinade op basis van rode wijn. Het geeft het vlees een heerlijk Portugees tintje.

Ingrediënten:

  • 2 stukken Entrecote
  • 250 ml rode wijn (fruitig)
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 gesneden sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • Sap van een halve citroen

Voeg de bovenstaande ingrediënten bij elkaar en laat de stukken vlees hierin maximaal 3 uur marineren. Minimaal één uur is gewenst en langer dan drie uur is echt niet nodig.

Wij prefereren de bereiding hiervan op de barbecue. Heel simpel, omdat dit wat extra (rook) smaak geeft. We hanteren hierbij een kerntemperatuur van 55 graden, waarbij hij medium gaar kan worden genoemd. Doorgaans bereik je dit door +- 3 minuten per zijde te grillen. (mocht je geen kerntemperatuurmeter bij de hand hebben).

Het is belangrijk om het vlees tien minuten te laten rusten alvorens aan te snijden. De temperatuur binnenin het vlees zal namelijk nog enkele graden gaan stijgen. Je kan het vlees tijdens het rusten wat bestrooien met grof zeezout.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.