Smokey Pulled Pork

Dit recept geeft je het beste van twee werelden. Namelijk: Die van de barbecue en die van de slowcooker. De lekkere smokey touch van dit recept maak je af met het gemak van je slowcooker. Dit samen met een waanzinnig stukje vlees.

Zo nu en dan heb ik zin en tijd om eens een lekker voorraadje pulled pork te maken. Meestal maakte ik deze volledig op de barbecue, maar dat kost veel tijd en is ook zeker niet gemakkelijk.
Nu ik een Crockpot Express tot mijn beschikking heb geeft dat automatisch meer mogelijkheden. Enerzijds wil je die lekkere barbecue smaak niet missen, maar anderzijds heb je ook niet altijd tijd en zin om een hele dag te monitoren of je barbecue nog wel op temperatuur is. Daar komt bij dat het op de barbecue ook in verschillende fases moet plaatsvinden, waardoor je toch al snel een hele dag onderweg bent.

In dit geval had ik nog een stukje varkensnek van ongeveer 1,5kg in mijn vriezer die ik voorzien heb van een pulled pork rub van Van Beekum specerijen. Vervolgens heb ik het vlees ruim 2 uur gerookt op de barbecue. Hiervoor gebruikte ik mijn Napoleon gasbarbecue die heel makkelijk op temperatuur te krijgen is en waarmee je die temperatuur ook heel simpel kan aanhouden. Ik heb hierbij 2 rookboxjes met eiken en kersenhout gebruikt om het vlees die lekkere rokerige smaak te geven, maar ook tevens te voorzien van een stevig korstje aan de buitenkant.

Vervolgens heb ik het vlees 6 uur lang op Low laten garen in mijn slowcooker. Dit met een beetje ui, wat barbecue saus en een beetje appelsap. Het resultaat: Een boterzacht en licht gerookt stuk vlees dat helemaal uit elkaar viel. Echt een absolute aanrader!

Ingredi├źnten:
– 1,5kg varkensnek (zonder been)
– Kruidenmix (ik gebruikte deze van Van Beekum)
– Je favoriete bbq saus
– Appelsap
– Siracha
– 1 witte ui
– Rookhout (Appel of kersenhout is erg lekker in combinatie met varkensvlees)

Bereiding:

  1. Rub je vlees met een bbq rub. Dit kan je al ruim van te voren doen.
  2. Leg je vlees op de barbecue en laat 1,5 tot 3 uur roken. Hanteer hierbij een temperatuur van 100-120 graden op je barbecue.
  3. Snijd een ui grof en leg deze op de bodem van je slowcooker.
  4. Plaats het stuk vlees in de slowcooker en overgiet met je favoriete barbecue saus en optioneel een beetje siracha (geeft lekker wat pit)
  5. Gaar je vlees op de laagste stand zo’n 5 a 6 uur. Controleer met een kerntemperatuurmeter of gebruik een sat├ęprikker om te kijken of het vlees ontzettend gaar is. Je wilt eigenlijk dat het vlees heel makkelijk uit elkaar valt.
  6. Serveer op een lekker bolletje, in een wrap of op een pizza. Eetsmakelijk!

Heb jij nou geen barbecue tot je beschikking? Geeft niet! Sla stap 2 gewoon over. Je mist waarschijnlijk het rokerige smaakje, maar je kan tevens lekkere pulled pork maken door de volledige bereiding in je slowcooker te doen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.