Bloemstuk

We hebben een prachtig bloemstuk in handen weten te krijgen van ruim een kilo. Op het internet is er weinig te lezen over een bereiding van dit stuk vlees via de barbecue en dus namen wij het heft in handen!

Ingrediënten:

Allereerst gaan we het bloemstuk in een dry rub zetten. Dit doe je het liefst één dag voor de bereiding. Wij hebben hiervoor speciaal een kruidenmix gemaakt met de volgende kruiden:

◦ 9 el paprika poeder
◦ 3 el oregano
◦ 6 el knoflookpoeder 
◦ 3 el gedroogde peterselie 
◦ 3 el gedroogde tijm 
◦ 3 el gedroogde basilicum 
◦ 2 tl gemalen komijn
◦ 2 tl chilipoeder 
◦ 4 tl cayennepeper 

Bereiding:

De bovenstaande mix is ruim voldoende voor een kilo bloemstuk, maar als je toch bezig bent kun je de verhoudingen ook hoger aanhouden en gelijk een voorraad maken voor een volgende keer. Deze rub is bij meerdere stukken vlees goed te gebruiken! De beste raad blijft immers voorraad!

Dep het bloemstuk droog met een keukenpapiertje. Maak het vlees met een beetje olijfolie iets vochtig. Hierdoor blijven je kruiden beter plakken.
Pak je dry rub en verdeel deze mooi gelijkmatig over je bloemstuk. Verdeel het goed en neem je tijd hiervoor. Dit betaald zich uiteindelijk uit! |
Wij hebben op het laatst nog een beetje chili vlokken gebruikt om het helemaal af te maken.

We pakken het bloemstuk nu in met vershoudfolie en zetten hem terug in de koelkast. Nu komen we er 24 uur niet meer aan met die grijpgrage handjes.

De volgende dag halen we het bloemstuk ruimschoots op tijd uit de koeling. Het is van belang een dergelijk groot stuk vlees goed op kamer temperatuur laat komen alvorens deze de barbecue op gaat. Doe je dit niet dan is de kans aanwezig dat je vlees gaat uitdrogen. 

Goed! De bovenstaande stappen hebben we allemaal met een voldoende afgesloten e dus zijn we aangekomen bij de barbecue. We grillen dit mooie stuk vlees eventjes aan alle kanten goed aan. Als dit dan gelukt is brengen we de temperatuur van de barbecue naar +\- 90 graden. We willen graag een kerntempratuur hebben van 50-52 graden als het vlees de barbecue verlaat. 

Wanneer de juiste kerntempratuur is gehaald pakken we het bloemstuk nog eventjes tien minuten in met aluminiumfolie en laten het eventjes rusten. Snijdt het daarna aan mooie dunne plakken en het feestmaal kan beginnen! 

En onthoud één ding: Een matig stukje vlees zal nooit een goed stuk worden!
Koop bij de man die het beest ook slachten kan!!!
(Dat zijn eigenlijk twee dingen, maar nouja…. Eetsmakelijk!)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.