Op rookhout gegaarde zalmfilet

Voor dit artikel hebben we gebruik gemaakt van een recept van NOSKOS. Een absolute aanrader voor iedere vis en barbecue liefhebber.

Het recept is simpel en door iedereen te maken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een barbecue, een plankje rookhout (het liefst van cedar), een kerntemperatuur meter en een lekker stuk zalmfilet.

Belangrijk is om het rookhout zo ongeveer 2 uur te laten weken in een bak met water. Het hout moet nat zijn omdat het anders gaat verbranden in plaats van roken.

We gaan het plankje rookhout direct boven het vuur plaatsen, dus de barbecue hoeft niet voorbereid te worden om indirect te kunnen barbecueën.

Dep allereerst je zalmfilet droog en bestrooi het vervolgens met wat peper en zout.


Hierna komt hetgeen wat deze zalm zo speciaal maakt, namelijk:
– Smeer de zalm in met mosterd. Dit mag gewone Dijon mosterd zijn (het liefst de milde variant.
– Bestrooi de zalm met bruine basterdsuiker.

We bereiden de barbecue voor op een temperatuur tussen de 150 en de 160 graden. Bij deze temperatuur laten we de zalm garen naar een kerntemperatuur van ongeveer 50-52 graden. Laat de zalm absoluut niet verder garen, omdat het anders duidelijk te droog wordt.

De mosterd geeft de zalm een lekkere smaak in combinatie met het suiker dat zal karameliseren.

De zalm heeft een knapperig korstje gekregen en is van binnen heerlijk boterzacht.

Eet smakelijk en laat eens een berichtje achter om te laten weten wat je er van vond!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.