Het voordeel van het hebben van vrienden die graag vissen is dat je zo nu en dan een lekker visje krijgt om te kunnen bereiden op de barbecue. Met een forellenkwekerij die gevestigd is bij ons in het dorp, komt het dan ook regelmatig voor dat wij de beschikking hebben over een paar flinke forellen.
Vandaag hebben we de forel verwerkt in een frisse salade. Heerlijk voor bij het avondeten op een prettige nazomeravond in september.
Ingrediënten
- Forel
- Citroenen
- Tijm
- Knoflook
- Slamelange
- Augurken
- Zoete appel
- Bieslook
- Witte kool
- Salade dressing
- Olijfolie
Bereiding
De bovenstaande lijst aan ingrediënten lijkt misschien wat veel. De ingrediënten zijn echter voor zo wel de bereiding van de forel, als voor het maken van de salade. Laat je dus niet weerhouden bij het zien van hetgeen je in huis moet halen voor dit recept. Veel van het bovenstaande heb je waarschijnlijk ook al ergens in één van je keukenkastjes staan.
We gaan allereerst de forel bereiden . Wij laten deze bij de kwekerij alvast schoonmaken. Dit is een vervelend werkje en dat kan je beter aan de vakmensen overlaten.
– We spoelen de forel af onder een kraan en deppen hem droog. Snijdt de forel daarna een aantal keren in met een scherp mes.
– Vul de binnenkant van de forel met citroenschijfjes, knoflook en tijm. Vul ook de gemaakte sneden met wat knoflook en tijm (en-/ of andere (Italiaanse) kruiden).
– Maak de Barbecue klaar voor indirect gebruik. Plaats de forellen op een bakpapier op de indirecte zijde. Wij hebben gekozen voor een lage temperatuur van rond de 90-100 graden celcius. Laat de forel nu langzaam garen tot het een kerntemperatuur van +- 60 graden heeft bereikt. De vis is nu boterzacht.
– Haal de forellen nu van de barbecue en verwijder de citroen en de stukjes knoflook. Forel is een vis met erg veel visgraat. We gaan hierom de vis lekker ‘uitpluizen’ alsof we met Pulled Pork te maken hebben.
– Maak nu de salade op smaak. Wij hebben gekozen voor slamelange met daarin wat witte kool verwerkt. Verwerk ook je favoriete dressing in de salade. Wij hebben in dit geval gekozen voor wat Whiskey Vinegar met daarin wat mosterd en mayonaise. Hierdoor krijgt het een wat zure smaak, waarbij de forel goed tot zijn recht komt. Maar ook bijvoorbeeld een kant en klare mosterd/dille dressing zou een prima combinatie kunnen zijn.
-Voeg stukjes appel en wat augurk toe aan de salade en plaats daarbovenop de forel. Maak het af met een klein beetje vers gesneden bieslook.
Daarbij krijg je – afhankelijk van je eigen toevoegingen – het onderstaande resultaat: