De spareribs die in vrijwel ieder restaurant worden geserveerd zijn (voor)gekookt. Dit komt simpelweg omdat de bereidingsduur voor zogeheten fall of the bone spareribs voor restaurants middels het gebruik van een barbecue geen haalbare kaart is.
Alhoewel de mensen in Barbecueland het zien als vloeken in de kerk, zullen wij de laatste personen op aarde zijn die gaan beweren dat spareribs niet voorgekookt moeten worden. Wij doen dit immers zelf ook best vaak en in een juiste marinade zijn ze ook super lekker te bereiden.
De bereiding via de barbecue duurt lang. Het voordeel daarvan is wel dat de ribben een heerlijke rooksmaak krijgen. Iets wat je door ribben te koken of via de oven klaar te maken niet voor elkaar zal krijgen.
Vanwege het mooie weer en een zee van tijd hebben we deze spareribs middels de 3-2-1 methode klaargemaakt.
Bereiding:
Om goede spareribs te krijgen moet je goede spareribs hebben. Oftewel: Ga naar een fatsoenlijke slager om ribben te halen. Ga ook niet aan de gang met ribben die al voorgegaard in de winkel liggen. Schiet niet op. Geloof ons maar!
- De eerste stap zet je een avond voor je de spareribs gaat bereiden. Verwijder het vlies van de ribben en smeer ze in met wat olijfolie en je favoriete rub. Hoe je de vliezen moet verwijderen zie je hier. Dit lijkt best lastig, maar dat is het niet. Laat ze vervolgens een nachtje staan in de koelkast.
- We gaan de ribben urenlang garen. Dit doen we door de barbecue aan te steken volgens de Snakemethode. Hoe je dit moet doen moet je zelf even via Google opzoeken. We hoeven je immers niet alles voor te kauwen toch? Daarbij brengen we de temperatuur van de barbecue naar 90 tot 110 graden.
- Plaats de ribben nu op de barbecue. Wij hebben hiervoor gebruik gemaakt van een pannenrekje van de Ikea. Hierdoor kunnen we de ribben staand plaatsen. Heb je deze niet, leg ze dan op het rooster met de bot kant naar beneden. Onder het rooster plaatsen we op de indirecte zijde een lekbakje. Deze vullen we met kokend water. Dit zorgt ervoor dat het vet van de ribben niet in je barbecue valt en daarnaast helpt het hete water om de temperatuur constant te houden.
Laat de barbecue nu 3 uur staan. Check wel af en toe of de temperatuur gelijk blijft, maar verder hoef je niet al te veel te doen. Wij hebben Everton – West Bromwich gekeken onder het genot van een lekker pilsie. Dat was wel een zaadpot overigens, maar dat ter zijde.
- Na ongeveer 3 uur haal je de ribben van de barbecue en pak je ze in met aluminiumfolie. Gebruik hiervoor twee lagen per rib. Voor we ze inpakken overgieten we ze met wat Coca Cola. Dit zorgt ervoor dat ze niet uitdrogen in de resterende 2 uur waarin we ze ingepakt in folie terug op de barbecue zetten.
- Na nog eens twee uur wachten zien de spareribs er al sappig en zeer mals uit. We verwijderen nu het folie en smeren de ribben in met colasaus. We hebben hiervoor Colasaus gebruikt van Van Beekum, maar je zou ook gewoon een barbecuesausje kunnen gebruiken die je vast al in één van je keukenkastjes hebt staan.
- Plaats de ribben nog één keer terug op de barbecue. Omdat wij niet heel dik bevleesde ribben hadden was een goed half uur voldoende. Binnen maximaal een uur zouden je ribben lekker zacht, mals en heerlijk sticky moeten zijn. Klaar om lekker met je blote handen weg te peuzelen. Eetsmakelijk!
Heb je na aanleiding van het bovenstaande artikel nog vragen of opmerkingen of wil je gewoon iets anders laten weten? Laat een reactie onder dit bericht achter of stuur ons een berichtje op Instagram!