Pastéis de nata

Lissabon

Iedereen die wel eens in de Portugese hoofdstad Lissabon is geweest zal ermee bekend zijn: Pastéis de nata.
Tijdens een city trip in maart 2020 – nog net voor de COVID crisis zijn intrede deed – maakte wij voor het eerst kennis met deze pasteitjes. Op werkelijk iedere straathoek in Lissabon zijn ze verkrijgbaar, waar ze veelal ambachtelijk worden bereidt. Er is geen café of bakkerij die niet pronkt met de verkoop van dit ‘gebakje’, maar het origineel is enkel verkrijgbaar bij Fábrica dos Pastéis de Belém, die het recept tot op de dag van vandaag geheim hebben weten te houden.

Een bezoek aan de stad Lissabon is niet compleet zonder een bezoek aan de betreffende fabriek in de wijk Belém, waar de smaakpapillen werkelijk dansen op je tong.
Omdat het oorspronkelijke recept enkel in bezit is van deze fabriek, dragen de pasteitjes hier de naam Pastéis de Belém en worden ze in de rest van de stad Pastéis de nata genoemd.

In de onderstaande afbeelding is één van de vele Nata’s te zien die we tijdens deze vierdaagse trip genuttigd hebben.

Bijna 6 maanden na dato hebben wij een poging gedaan om Lissabon naar onze eigen keuken te brengen. Dit bleek echter een behoorlijke opgave!
Echter mag gezegd worden dat het resultaat er best mocht zijn en dat we de bereiding en de uitkomst hiervan graag met jullie delen.

Ingrediënten

  • 30 gram bloem
  • 300 ml volle melk
  • 250 gram kristalsuiker
  • 150 ml water
  • 1-tl Vanille extract
  • 6 eidooiers
  • Schil van een halve citroen (niet geraspt, maar geschild!)
  • 1 kaneelstokje
  • 1,5 rol bladerdeeg

De bovenstaande ingrediënten zijn goed voor ongeveer 18 pasteitjes.

Bereiding

Waar onze voorkeur normaliter uitgaat naar het woeste barbecue geweld, hebben wij ons vandaag even gewaand op de set van Heel Holland Bakt. Na dat moeders de vrouw de woorden: ‘bakkers klaar? bakken maar!’ had uitgesproken zijn we daarbij zeer serieus te werk gegaan.

1. Zet een pan op het vuur met daarin de suiker, de citroenschil, het water en een kaneelstokje. Laat dit heel langzaam garen, tot een temperatuur is bereikt tussen de 100 en 105 graden. Hierbij is het van belang om dit alles NIET door te roeren.

2. Voeg 50 ml melk en de bloem samen in een grote schaal en roer dit even goed door elkaar.

3. De overige melk zet je op het vuur tot dit alles bijna kookt.

4. Voeg de melk én de suikersiroop toe aan het bloemmengsel en roer dit alles goed door elkaar. Verwijder hierbij eerst het kaneelstokje en de citroenschil uit de pan.

5. Zodra het mengsel enigszins is afgekoeld voegen we 6 eierdooiers toe. Ook dit kloppen/roeren we goed door elkaar, waarna we het alles laten afkoelen.

6. Verwarm je oven nu op de hoogst mogelijke stand. Bij ons was dit 230 graden, maar de voorkeur gaat uit naar nog iets warmer. De gemiddelde keukenoven zal echter het maximum van 230 graden hanteren. Dit is ook voldoende.

7. Vet een bakvorm in met bak boter of spray en vorm hierin het bladerdeeg. Vul deze voor 3/4 met het mengsel en plaats in de oven.

8. Plaats de bakvorm in de oven voor 15 tot maximaal 20 minuten. Let op! Het kan best zijn dat de randjes en sommige delen van de ‘pudding’ ietwat zwart lijken. Dit is niet erg en juist heel erg lekker!

9. Laat de Pastéis de nata iets afkoelen. Het is erg lekker om ze lauwwarm te eten, maar ook koud is het best lekker. De pasteitjes zijn prima te bewaren en kunnen later weer iets worden opgewarmd.



Alle content op deze pagina is door de beheerders van DeVreetkraam.nl zelf gemaakt. Enige vermelding naar de website van Laura’s Bakery is echter op zijn plaats, omdat we deze blog gebruikt hebben voor de ingredientenlijst.

Zelf Pastel de nata gemaakt? Stuur ons een leuke foto op Instagram of laat een berichtje achter onder dit artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *