Buikspek op oosterse wijze

Buikspek stond al enige tijd op ons verlanglijstje. Dit doorgaans grote stuk vlees is afkomstig van de buik van een varken en kan op veel verschillende manieren worden bereid. Het vlees is vooral populair in de oosterse keuken en dus besloten wij om bij onze eerste keer buikspek te kiezen voor een marinade met een oosters tintje.

Ingrediënten

Voor de marinade:

  • 100 ml hoisinsaus
  • 50 ml ketjap
  • 2 tl uienpoeder
  • 2 tl korianderzaad
  • 1 tl paprikapoeder
  • 4 el basterdsuiker

Voor de bereiding:

  • Bosui
  • Srirachasaus
  • Wortel

Bereiding

Zaak is om dit vlees minimaal één nacht te marineren. Het buitspek heeft een flinke vetlaag en daarom snijd je deze kruislinks of in ruitjes in met een scherp mes, zo dat de marinade er goed in kan trekken. Dit geeft ook nog eens een mooi aanzien.

Smeer dus het gehele vlees in met de marinade die je maakt door de bovenstaande ingrediënten met elkaar te mixen en laat het één nacht intrekken.

Maak je barbecue gereed voor indirect barbecueën. We hanteren een temperatuur van +- 150 graden voor de gehele bereiding. Plaats het vlees op de indirecte zijde en laat het garen tot het een kerntemperatuur heeft bereikt van 80 graden. In ons geval duurde dat ongeveer 4 uur. Smeer om het uur een beetje van de overgebleven marinade over het vlees.

Om het vlees een mooie kleur en een knapperige korst te geven grill je het vlees nog even rechtstreeks boven de kolen. Een paar minuten is voldoende.

Serveer het buikspek door het in plakjes te snijden. Bestrooi het met een beetje bosui en raps een beetje van de wortel over het vlees.
Om het nog een klein beetje spicy te maken hebben wij wat Sriracha saus over het vlees gedaan, dit maakt het e.e.a. helemaal af!


Mocht je nu geen beschikking hebben over een barbecue, dan kan je dit vlees uiteraard ook bereiden in de oven. Grill het vlees dan eerst even rondom aan en plaats vervolgens via een braadslede in de oven. Het resultaat zal ongeveer hetzelfde zijn, maar enkel de heerlijke barbecue/rooksmaak zal ontbreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *