Barbecue

Saté (Babi) met satésaus

Iedereen die dit leest heeft vast wel eens een sateetje gegeten. Kipsaté en varkenssaté zijn veelgeliefd op veel barbecues in Nederland. Met dit recept zet je zelf een sateetje op tafel met een nét iets specialere smaak dan dat je al gewend was.

Ben je niet dol op varkensvlees gebruik dan kip. Gebruik wel enkel kippendij om saté te maken en niet bijvoorbeeld kipfilet want dat gaat veeeeeel te droog worden.

Enfin, wij kiezen voor varkensvlees (Babi). We geven het een lekkere oosterse twist door het enkele uurtjes te marineren met de volgende ingrediënten:

Ingrediënten voor 1 kilo saté:

  • Ketjap (6 eetlepels)
  • Honing (2 eetlepels)
  • Knoflook (2 teentjes)
  • Gember (beetje gerapst)
  • Citroensap (2 theelepels)
  • 5 spices (2 theelepels)
  • Sojasaus (1 eetlepel)

Mix alle bovenstaande ingredienten in een kom en marineer hierin de stukken saté voor tenminste 2 uurtjes.

Bereiding:

Rijg de stukjes saté aan een spies of stokje. Laat – in het geval je een houten stokje gebruikt – dit eerst even een half uurtje weken in een bakje water. Dit zorgt er namelijk voor dat e.e.a. niet gaat verbranden.

We gaan namelijk direct grillen. Het vlees hoeft niet indirect, maar kan rechtstreeks boven heet geworden kolen geplaatst worden. Mede hierdoor is het eigenlijk voor vrijwel iedereen simpel te bereiden.
Gebruik je een kerntemperatuurmeter? Laat het vlees dan garen tot ongeveer 65 graden.
Gebruik je die niet? Grill beide kanten minimaal 3 minuten flink aan.

Serveer de saté nu met wat bosui, kroepoek en een beetje satésaus (hier volgt later een ander artikel over).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *